ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αθήνα, 25-7-2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την Ερώτηση του Βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» κ. Α. Γρέγου

για το Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος

Ο Πικάσο έλεγε: «τι νομίζετε ότι είναι ο ζωγράφος; Ενας ανόητος που έχει μάτια; Όχι, τη ζωγραφική δεν τη χρησιμοποιούμε για να στολίζουμε τα σπίτια μας. Είναι ένα εργαλείο πολέμου.

 Το ΔΣ του ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συνολικότερη επίθεση στην τέχνη και τους δημιουργούς. .

Αναφερόμενο το ΔΣ του ΕΕΤΕ στην Ερώτηση του Βουλευτού της «Χρυσής Αυγής», επισημαίνουμε ότι η καταπολέμηση  της βαρβαρότητας του ρατσισμού και του φασισμού είναι πρωτίστως ζήτημα Πολιτισμού.  Θεωρούμε ως όργανο ότι είναι απολύτως μέσα στις υποχρεώσεις του ΕΕΤΕ η προάσπιση του Πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η έννοια «Πολιτισμός».

 Το ΕΕΤΕ διοργανώνει και καλεί ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αισθανόμενο το χρέος να πάρουν οι καλλιτέχνες θέση για όλα οσα ξεκίνησαν να συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν, λόγω   της καπιταλιστικής κρίσης, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, που οδηγούν στην  καταβαράθρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος των εργαζομένων στη ζωή..

 Ο φασισμός και ο Ρατσισμός δεν είναι νέο φαινόμενο για να το αντιμετωπίσουμε με έκπληξη και επιπολαιότητα. Είναι μέσα στη φύση του Καπιταλισμού.  Η τέχνη ήταν πάντοτε ο εκφραστής της εκάστοτε κοινωνίας, του πολιτισμού που κυριαρχούσε και του αντίπαλου πολιτισμού, μέσα από την ταξική πάλη. Μια ματιά και μπορεί να διακρίνει κανείς  στην πορεία της ιστορίας, μορφές τέχνης που εξέφρασαν την φρικαλέα μεταχείριση του ανθρώπου από εξουσίες που πρόθεσή τους ήταν να τρομοκρατούν, όπως και μορφές τέχνης που καλύπτανε πίσω από ένα ψευδεπίγραφα «ωραίο» την  κυρίαρχη ταξη που με την εξουσία της διαχώριζε πάντα τους ανθρώπους  σε «άξιους να ζουν» και σε «υπάνθρωπους άξιους να καταναλωθούν». Υπάρχει όμως  πάντα και Τέχνη εκφραστής της  ελευθερίας του ανθρώπου και του  «εκ γενετής» δικαιώματος του ανθρώπου στη χαρά της ζωής, του δικαιώματος στην εργασία, στη δημιουργία. Και αυτό είναι που στη βάση του προασπίζεται το ΕΕΤΕ.

 

  • To Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς ΄Ενωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑΡ/UNESCO). Είναι αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ από τους εικαστικούς καλλιτέχνες και τη Γενική του Συνέλευση. . Διοικείται από ενδεκαμελές Δ.Σ. που το εκπροσωπεί. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1944 και ο ιδρυτικός του Νόμος άλλαξε τον Οκτώβρη του 1981.
  • Το ΔΣ του ΕΕΤΕ είναι αιρετό από τους καλλιτέχνες και δεν αμοίβεται,
  • Η επιχορήγησή του είναι κάτω από το μισό των ανελαστικών του δαπανών (για το 2013, μόνο 200.000 ευρώ)
  • Το προσωπικό που θα εργάζεται στο ΕΕΤΕ από 1/8/2013 θα είναι 3 μόνιμοι διοικητικοί και 2 βοηθητικό προσωπικό.  Λόγω της ανεπάρκειας του αριθμού του προσωπικού  που έφεραν τα κυβερνητικά μέτρα, το ΕΕΤΕ  αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας ώστε να ανταποκρίνεται στους σκοπούς για τους οποίους υπάρχει και που είναι : Η Προαγωγή της  καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ανάπτυξη των τεχνών και της κοινωνικής τους λειτουργίας, η διασφάλιση δικαιώματος ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης χωρίς αποκλεισμούς, η μέριμνα για τα συμφέροντα των εικαστικών καλλιτεχνών σε ό,τι αφορά στους όρους δημιουργίας και κοινωνικής ασφάλισης, η εισήγηση σε αρμόδιους κρατικούς φορείς λύσεων για τα ζητήματα των καλλιτεχνών, η μελέτη θεμάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και αισθητικής ενημέρωσης του κοινού και διατύπωση προτάσεων σε αρμόδιους φορείς, η συμβολή στην αισθητική του   περιβάλλοντος και στη διάσωση των καλλιτεχνικών μνημείων, και η οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συνεργασία με καλλιτεχνικές  και κοινωνικές οργανώσεις της Ελλάδας και της αλλοδαπής,
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s